Artikelen

‘The powers that be’ blijven in Thailand aan de macht

Na 15 jaar zelfgekozen ballingschap uit angst voor een genadeloos lange gevangenisstraf, keert multi-miljonair en oud-premier Thaksin Shinawatra als 74-jarige op 22 augustus 2023  per privéjet terug in Thailand.
Precies op de dag dat zijn ‘rode’ volkspartij Pheu Thai-partij, in strijd met eigen verkiezingsbeloften, de premier levert van een kabinet met ministers uit partijen opgericht door het leger na de laatste militaire coup.
Daarmee schuift de nieuwe Pheu Thai-premier Srettha Thavisin – Thailands grootste vastgoedmiljonair, 61 jaar, nickname Nid – natuurlijke bondgenoot en verkiezingswinnaar Move Forward definitief ter zijde. De vooral bij jongeren populaire liberale partij, die macht van leger en koningshuis wil reguleren.
Srettha zegt toe dat de strenge wetten op majesteitsschennis onveranderd blijven. En ook de generaals hoeven niet bang te zijn voor opgelegde reorganisaties.
OP DE KNIEËN
Partij-oprichter Thaksin – meermaals bij verstek veroordeeld tot bij elkaar 10 jaar celstraf voor fraude en mogelijk maken van corruptie, volgens hem politiek gemotiveerd – wordt op de geboortedag van de nieuwe regering met alle egards ontvangen. Zelf knielde hij op het vliegtuig bij een portret van de koning – een naar het lijkt vooraf afgesproken actie.
Daarna ging het, onder toejuichingen van supporters, naar een ‘betere’ gevangenis. Daar krijgt hij een behandeling ‘die past bij zijn status en leeftijd’. Hij beschikt er ‘over een representatief kantoor om binnenlandse en buitenlandse bezoekers te ontvangen’. Omdat blijkt dat zijn lichamelijke conditie niet optimaal is, behoort ook opname in een riant verzorgingstehuis tot de mogelijkheden. Of in het eigen ziekenhuis van de Shinawatra’s.
Belangrijker: De hoop is dat een Royal Pardon niet lang op zich laat wachten.
THE POWERS THAT BE
‘The powers that be’ krijgen nu een regering die weliswaar wordt aangevoerd door voormalig vijand Pheu Thai (voorheen Thai Rak Thai), maar de instituties blijven onaangetast.
Move Forward is, hoewel samen met Pheu Thai beschikkend over een forse meerderheid in het gekozen parlement, uitgeschakeld dankzij een slimme erfenis van de coupplegers: Een door het leger benoemde senaat, die mee stemt over een nieuwe premier. Daar maakte Move Forward-leider Pira Limjaroenrat geen schijn van kans
‘GOED GESPREK’
Een enkele prominente Pheu Thai-politicus heeft uit onvrede het partijlidmaatschap opgezegd. Met name kritische functionarissen die tijdens de coup door leger vast werden gezet ‘voor een goed gesprek’.
Maar veruit meeste aanhangers zijn blij dat de partij eindelijk weer deel uit maakt van de macht, nadat het leger tweemaal een Shinawatra-regering afzette – in 2006 die van premier Thaksin, in 2014 die van zijn zus Yingluck.
ROOD FEEST
Thaksin is door zijn trouwe rode achterban met feestgedruis onthaald. Vooral door rijstboeren uit de arme Isan en de middenklasse van noord Thailand – kiezers die zich voor zijn komst niet gehoord voelden door de elite in Bangkok.
Het zijn groepen waarvoor meer banen, beter inkomen en toegankelijkere gezondheidszorg belangrijker zijn dat politieke en bestuurlijke hervorming – al is dat laatste vaak nodig voor het eerste.
MINIMUM-LOON STIJGT
De nieuwe premier zegt op sociaal economisch gebied wel verkiezingsbeloften in te lossen. Zo verdubbeld het officiële minimumloon naar 600 Baht per dag, waarvan de miljoenen informele werkers overigens niet profiteren. Rijstboeren wordt een beter inkomen voorgehouden.
‘De levenskwaliteit voor gewone mensen is de afgelopen 9 jaar verminderd terwijl we in de oppositie zaten’, aldus premier Srettha. ‘Daarom is het nodig dat we hoe dan ook gaan regeren.’
UPDATE: Thaksin is na aankomst in de gevangenis al snel vervoerd naar het poilitie-ziekenhuis ivm ‘diverse gezondheidsklachten’
> INFO: Volg voor actuele, opmerkelijke berichten uit Thailand onze Facebook-groep Typisch Thailand Telex
> DONEER: Typisch Thailand is vrijwilligerswerk, maar kost wel geld. Wil je met kleine bijdrage helpen onze kosten te dekken, klik hier: Donaties