Artikelen

Dengue in hartje Bangkok: ‘Was nog nooit zo ziek’

DENGUE IN HARTJE BANGKOK: ‘WAS NOG NOOIT ZO ZIEK’
‘Zelfs midden in de betonnen Thaise hoofdstad kun je doodziek worden door een prik van de Dengue-mug’, weet de Nederlandse expat Martine Erkamp nu uit ervaring. Ze vertelt ons haar verhaal ter waarschuwing. Met dank!
‘Ik ben nog nooit zo ziek geweest. Het begon met hevige spierpijn. Toen had ik 4 dagen hoge koorts. Die verdween, maar kwam 2 dagen later terug en ging gepaard met uitslag over mijn hele lichaam. Handen en voeten waren rood en opgezwollen. En 2 weken na de eerste klachten heb ik nog steeds jeuk.’
Het kan niet anders dan dat de mug Martine stak bij haar woning op een compound in Sukhumvit:
‘Inmiddels hebben ook 3 buren Dengue. We denken dus dat hier ergens een broedplaats is. Volgens het ziekenhuis is de compound-eigenaar verplicht na Dengue-melding uitgebreid te sprayen. Maar denk dat ze vooral algemene voorzieningen spuiten en niet alle particuliere goten en plekken waar water kan staan.’
Bangkok telde alleen al afgelopen januari 649 ernstige gevallen van Dengue – ook bekend als knokkelkoorts. Dat is 10% van alle Thaise besmettingen, meldt het Departement van Ziektecontrole. Ook noorden en zuiden van het land zijn getroffen. Opvallend: De bevolking van het rurale noordoosten heeft nauwelijks last. Mogelijk omdat op daar minder sprake is van ‘verstopt’ stilstaand schoon water, waarin muggen hun eitjes leggen.
Hoewel Dengue heerst, constateert Martine dat ziekenhuizen er niet altijd attent op zijn:
‘Ben naar MedPark ziekenhuis gegaan en ben pas na week ziek zijn getest op dengue. Eerst werd ik 2 keer weggestuurd met een covid-test – maar ik had geen covid. Ik vond ziekenhuis nonchalant testen: Ik moest echt aandringen op bloedtest. Ik ben hoogzwanger – dus begon ik me ook druk te maken over de gezondheid van de baby.’
‘Toen ik na week geconstateerd eindelijk werd getest, bleken mijn bloedwaarden al weer op weg naar normaal. Daarom hoefde ik niet opgenomen te worden. Medicijnen kreeg ik niet, ook al vanwege de zwangerschap. Bovendien kunnen ibuprofen en aspirine tijdens dengue bloedingen veroorzaken. Dus ik slikte alleen paracetamol. Eigenlijk kun je niks doen, behalve afwachten en hopen dat het niet te erg wordt.’
Martine heeft na alle ellende goede voornemens:
‘Vanaf nu spray ik me altijd in als ik buiten ga zitten. Met de buren gaan we twee wekelijks rond de woningen spuiten. De horren blijven dicht. En we gaan consequent stilstaand water verwijderen.’
> Knokkelkoort is de Nederlandse bijnaam voor Dengue, dat 4 varianten kent. Na ziekte ben je immuun voor de betreffende variant; de andere kunnen je nog treffen. Vooral jonge kinderen lopen gevaar, want hebben minder weerstand. Bescherm hen en jezelf goed! Verwijder schoon stilstaand (regen)water, de broedplaats voor nieuwe muggen. Verder insmeren met deet en lichaamsdelen bedekken. Vaccins: Waren lange tijd niet beschikbaar. Inmiddels zijn prikken mogelijk tegen een enkele variant. Nederland en Belgie inytroduceren nu vaccinatie die wapent tegen alle vier varianten (vanaf 4 jaar).
> Volg onze actuele opmerkelijke berichten in onze Facebookgroep Typisch Thailand Telex