Artikelen

Corona: Zo tackelt Thailand het virus

CORONA: ZO TACKELT THAILAND HET VIRUS (UPDATE 23 MEI): Met een uniek leger van 1 miljoen vrijwillige verpleegsters, dat tot in de kleine dorpen op het platteland de mensen kent en de vinger aan de pols houdt. Zoals de 4 op de foto. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie WHO zijn de dames mede debet het aanvankelijke succes van de Thaise Corona-aanpak.

Maar begin april 2021 valt er voor hen niet meer tegen op te controleren en voor te lichten. Dan overspoelt de derde golf het land. En helpt nog maar 1 ding: Massaal vaccineren.

Corona: Zo tackelt Thailand het virus
1E BESMETTING BUITEN CHINA

In maart 2020 vreest de WHO nog dat Thailand na China het tweede Corona-slagveld wordt. Want rond Chinees Nieuwjaar in februari reizen nog duizenden Chinese toeristen naar Thailand, ook vanuit brandhaard Wuhan. Thailand noteert inderdaad het eerste besmettingsgeval buiten China: Een taxichauffeur met Chinese klanten. Maar de uitbraakgolf stopt bij nog geen 2900 geconstateerde besmettingen en 56 doden.

Hoe kan dat? Dankzij de dames op het platteland, die vooral tijdens het Thais nieuwjaarsfeest in april elke besmetting constateren en isoleren.

Maar ook in de steden grijpt de overheid in op een toen nog voor Europese begrippen keiharde manier. Met een bijna complete lock down. Met afsluiten van het land voor reizigers. Met een alcoholverbod. Met verplichten van mondkapjes en temperatuur-controles op publieke locaties. Met afzonderen van besmette personen en afsluiten van hun woonblok of de markt waar ze werken. En door opsporen van al hun recente contacten, die een zelfde lot treft.

Corona: Zo tackelt Thailand het virus
RUTTE KIJKT VERBIJSTERD NAAR THAI

Premier Rutte ziet het met verbijstering aan: ‘In Nederland kan dat niet. Wij zijn een vrij land, geen Thailand.’

Misschien zijn Thai inderdaad wat minder eigenwijs bij het opvolgen van wetten en regels. Misschien ook denken ze meer vanuit het belang van de groep, of willen ze in elk geval niet negatief opvallen binnen die groep. Wat helpt is dat Thai de Sars-crisis nog niet zijn vergeten en ook door regelmatige luchtverontreiniging gewend zijn aan mondkapjes.

Geluk hebben de Thai met het hete klimaat, waardoor in dorpen en stedelijke volkswijken ontmoetingen vooral buiten in elk geval open ruimtes plaats hebben. Ook door elkaar te begroeten met de Thaise wai in plaats van een handdruk, heeft minder verspreiding plaats. En dan hebben we het nog niet eens over het ontbreken van de Nederlandse en Vlaamse begroetingskussen.

Corona: Zo tackelt Thailand het virus
CORRUPTIE LEIDT TOT 2E GOLF

Het gevaar komt van buiten, constateren de autoriteiten geconfronteerd met de tweede golf: Illegale arbeidsmigranten uit buurland  Myanmar zorgen ongewild voor besmettingen op een grote visverwerkingmarkt pal ten zuiden van Bangkok. En verspreidt zich daarna razendsnel naar Thaise handelaren en hun familie in het hele land.

De grootste problemen doen zich voor in de duizenden fabrieken en bij behorende woonkampen in het gebied, waar illegale Myanmarese werkers zich mixen met legale landgenoten.

De Thai grijpen weer in volgens het beproefde recept: In de provincie met opsporen, testen en isoleren van iedereen die met een besmet persoon in contact kwam. En in de zuidelijke schil van de Bangkokse metropool met isolatie van nu complete fabrieken, markten en woonoorden.

Intussen blijkt steeds meer dat het echte gevaar niet is veroorzaakt door arme arbeiders uit Myanmar, maar door Thaise mensensmokkelaars en corrupte gezagdragers die een oogje dicht knijpen.

Corona: Zo tackelt Thailand het virus
1 VIP-FEESTJE STORT THAI IN 3E GOLF

Maar dan gaat het begin april 2021 toch nog mis. Door 1 vip-feestje in een sjieke nachtclub in de Bangkokse wijk Thonglor, waar de Corona-regels niet in acht worden genomen.

Binnen 2 weken melden prominenten zich ziek: De ambassadeur van Japan, de transportminister en enkele too-ambtenaren en politiefunctionarissen. Erger nog: Dan blijkt het virus zich via dj’s, zangeressen en hoog gewaardeerd publiek al verspreidt te hebben naar andere clubs in Bangkok. En Chiang Mai. En Pattaya. En Phuket. Betrokkenen blijken extreem mobiel – in elk geval veel meer dan de buitenlandse arbeiders in de tweede golf.

De ellende ontstaat wanneer vanuit clubs, bars en restaurants schoonmakers, bedienend personeel en andere stafleden Covid mee naar huis nemen. Naar de Bangkokse sloppenwijk Klong Toei bijvoorbeeld. Waar 100.000 mensen op elkaar leven, elkaar besmetten en vervolgens elke dag de stad intrekken. Met hun eetkraampje of offerkransjes. Om ergens schoon te maken, in een spoelkeuken of hij mensen thuis. Zo raken opnieuw markten besmet. En andere krottenwijken – door de autoriteiten omschreven als 127 tikkende Corona-tijdbommen. In mei blijken ook grote woonkampoen van vooral buitenlandse bouwarbeiders bestemmingshaarden. Daar wonen soms meer dan 1000 mensen samen.

In een Bangkoks bouwvakkerskamp wordt voor het eerst het extra besmettelijke Indiase virus aangedtroffen. Daarvoor al de semi-Britse variant aan de grens met Cambodja. En daarna de nog gevaarlijker geachtte Zuid-Afrikaanse variant in het zuiden tegen de grens met Maleisie.

Opnieuw grijpt de overheid hard in. Deze keer ook met de bouw van een groot aantal
enrme noodhospitalen voor minder ernstige gevallen, waardoor mensen elkaar thuis en op het werk niet meer kunnen besmetten.

Op die manier raken in Klong Toei familieleden van elkaar gescheiden. Kinderen en bejaarden blijven er achter, eenzaam en zonder zorg in quarantaine. Overal verliezen mensen werk en dus inkomen. Bouwprojecten vallen stil nadat bouwvakkers worden opgesloten in hun woonkazernes.

Nu helpt nog maar 1 ding. Iets waar de Thaise regering niet voldoende in heeft geïnvesteerd:
Vaccineren. Snel. Massaal.

Het leger van vrijwillige verpleegsters gaat nu op pad om mensen te overtuigen zo’n prik te nemen.

Zie ook onze artikelen: Thais vaccin ook voor ‘ons?

en Corona: Toch vakantie in Thailand?

Volg ons op Facebook voor actuele updates

Maak onafhankelijke gratis journalistiek mogelijk