Artikelen

Corona: Dit zijn de Thaise vaccins

CORONA: DIT ZIJN DE THAISE VACCINS – Update 5 juni, zie voor laatste info onze facebookgroep Typisch Thailand Telex

DE THAISE REGERING strijd in 2020 zo succesvol tegen verspreiding van het virus, dat op voorhand inkopen van vaccins geen prioriteit krijgt. Dat komt het land begin april 2021 duur te staan, als een derde Covid-golf over het land spoelt. Inclusief Britse, Indiase en Zuid-Afrikaanse variant: Dagelijks sterven tussen de 20 en 50 mensen, 50.000 liggen er in ziekenhuizen, honderdduizenden verliezen werk en inkomen.

‘Het was niet een situatie waarin we geld van de belastingbetaler mogen en willen steken in allerlei producten waarvan de werking nog niet is bewezen’, verdedigt premier Prayuth zich later tegen toenemende kritiek.

Corona: Dit zijn de Thaise vaccins
ZAKEN MET KONING EN 7ELEVEN

De regering kiest in 2020 voor een ‘overzichtelijke, betaalbare en structurele’ oplossing. Ze gaat in zee met slechts 2 partners, waarmee ze een Thaise link heeft:

Bij het Chinese Sinovac – waarvan de Thaise multinational CP (bekend van de 7Eleven) minderheids-aandeelhouder is – bestelt het vaccins voor mogelijke noodsituaties. En wat betreft  massa-vaccinatie zet het volop in op in Thailand zelf te produceren AstraZeneca – door het bedrijf SiamBioscience, eigendom van de Thaise kroon.

Corona: Dit zijn de Thaise vaccins
THAILAND LAATSTE IN DE RIJ

Met Sinovac wordt tijdens de tweede golf geprikt in en rond uitbraak clusters, vooral pal ten zuiden van Bangkok en later in het westelijk deel van de hoofdstad: Op grote versmarkten, in fabrieken en in/rond de woonoorden van de arbeidsmigranten die er werken.

Nadat het venijn van de derde golf duidelijk wordt, gaat Thailand alsnog naarstig op zoek naar veel meer vaccins voor direct gebruik. Maar de Thai krijgen nagenoeg overal te horen dat ze de laatste zijn in de rij.

Met trots wordt aankoop gemeld van een beperkte hoeveelheid Pfizer, maar die wordt pas eind van het jaar verwacht. En president Poetin zegt persoonlijk een lading Sputnik toe, maar ook deze moet nog komen. Johnson@Johnsen is goedgekeurd voor de Thaise markt, maar nog niet aangeschaft. Ook het dure Moderna is inmiddels welkom, maar kan pas vanaf oktober tegen betaling door prive-ziekenhuizen worden geprikt.

De Thaise prive-ziekenhuizen zinj veel te laat met bestellen van Moderna, omdat hen dat niet was en is toegestaan. Alleen de overheid mag centraal inkopen. Pas in april bereiken private partijen en autoriteiten een compromis:  De ziekenhuizen mogen gezamenlijk orders plaatsen bij de overheid, die voor hen onderhandelt en bestelt.

De koninklijke familie verrast het kabinet eind mei met een koninklijk besluit dat de Chulabhorn  Royal Academy toestemming geeft het Chinese vaccion Sinopharn aan te schaffen eachter de rug van de overheid om. De zus van de koning is naamgeefster van het instituut anex ziekenhuis en is er voorzitter. Het kabinet zegt van niets te weten, maar reageert verder gelaten.

Corona: Dit zijn de Thaise vaccins
SNEL EN PROFESSIONEEL PRIKKEN

Dankzij de door de Chinese overheid rap aangevulde voorraad Sinovac en via via in Zuid Korea aangekochte AstraZeneca, kan grootschalige vaccinatie in eind mei 2021 eindelijk beginnen.

Dat begint met de laatste groep dokters en verplegers van ziekenhuizen en andere hulpverleners in de frontlinie, waaronder ook buitenlanders. Als meer Sinovac en ook extra AstraZeneca binnenkort, wordt de groep stap voor stap uitgebreid: Bewoners van getroffen sloppenwijken en andere gevonden clusters, mensen met een mentale handicap, dorpshoofden, leerkrachten. Vanaf juni kunnen ook buitenlanders zich registreren (zie verderop).

Daar waar vaccins zijn, prikken de Thai snel en professioneel.

Corona: Dit zijn de Thaise vaccins
OP NAAR VACCINATIE 70% THAI

Thailand wil dat eind 2021 70% van de bevolking is gevaccineerd. En zegt daar ook voldoende vaccins te hebben, met aankoop van extra Sinovac en de AstraZeneca uit de ‘eigen’ fabriek.

Bangkok moet in augustus al op 70% zitten, omdat daar de meeste en grootste uitbraken zijn. En Phuket moet zelfs al 1 juli zover moeten zijn, zodat het eiland dan gevaccineerde toeristen kan ontvangen zonder verplichte quarantaine.

Massale vaccinatie vanaf juni, leidt al in mei tot grote onduidelijkheid. Met name ook voor buitenlanders die in Thailand wonen. Hoewel premier Prayuth alle macht naar zich toetrekt, komen ministers met eigen plannen van aanpak. En provinciale en stedelijke besturen met eigen invulling daarvan. Hieronder in hoofdlijnen de stand van zaken – zie voor dagelijke updates onze facebookgroep.

Corona: Dit zijn de Thaise vaccins
ZO MOET HET GAAN GEBEUREN

Thailand wil dagelijks 500.000 vaccins prikken. Hieronder de planning nu, maar voor de actuele ontwikkelingen verwijzen we naar de dagelijkse updates in onze Facebookgroep Typisch Thailand Telex.

Mensen onder 60 krijgen vooralsnog Sinovac, ouderen en kwetsbare groepen AstraZeneca. Vaccinatie bij uitbraaklocaties, in ziekenhuizen en op steeds meer makkelijk toegankelijke locaties (shopping malls, Sky-treinstations).

Vaccinatie is gratis, ook voor buitenlanders.

1: Mei/juni. Medisch personeel, hulpverleners, leerkrachten, gehandicapten en bewoners/werkenden uitbraaklocaties. Inwoners van oa Phuket ivm toerisme per 1 juli

2: Juni. Alle Thai van 60+ en/of chronisch ziek, die zich konden registreren via speciale app totdat alle beschikbare vaccins waren gereserveerd. Voorrang voor Groot-Bangkok

3: Juni. Diplomaten, personeel ambassades en internationale organisaties. Mogelijk ook personeel grote bedrijven/organisaties (bijvoorbeeld hotels)

4: Juni/juli. Alle Thai en buitenlanders kunnen zich vanaf 7 juni registreren. Voor de laatste groep is dat per provincie anders geregeld. In Bangkok kan dat alleen bij een aantal vaccinatielocaties. In Hua Hin bij winkelcentra, met de mededeling dat vaccinatie langer op zich laat wachten. In Chiang Mai via een speciale website (The Wall Chiang Mai). Wanneer en waar vervolgens vaccinatie mogelijk is, is nog onduidelijk. Bangkok krijgt voorrang wegens groot aantal besmettingen. Phukhet, dat 1 juli open gaat voor gevaccineerde toeristen, ook. Houdt rekening met augustus/september.

5: Juni/juli. Alleen bedrijven en organisaties (inclusief buitenlandse leden) kunnen zich voor inenting met alternatief Chinees vaccin – Sinobharm – registreren en snel tegen betaling laten vaccineren bij  Chulabhorn Royal Academy in Bangkok (na interventie koning voor dit door zijn zus geleide instituut)

5: Oktober. Privé-ziekenhuizen krijgen beschikking over beperkte hoeveelheid Moderna-vaccin (aangekocht via overheid). Vaccinatie 2 prikken kost maximaal 4000 Baht, reserveren mag van overheid pas als vaccins zijn gearriveerd

 

Zie ook onze artikelen ‘Zo tackelt Thailand met succes virus‘,

Corona: Toch vakantie in Thailand?

en Covid toont armoede achter Thaise lach

Volg ons op Facebook voor actuele updates

Gratis journalistiek mogelijk maken kan hier